Schema's van sociale interactie

Een diepgaand inzicht in de omgang met andere mensen.

 

Een schema is een patroon dat bepaalt hoe je denkt en handelt. Veel schema’s leiden tot pijn, zoals een ongelukkige relatie of een destructief leven. Het is van belang om te identificeren welke vroege levenservaringen een schema en het emotionele temperament van de cliënt hebben gecreëerd. In deze sessies ligt de primaire focus in het opsporen van vroege maladaptieve schema’s en hun oorsprong, als ook het terugvinden van mogelijke krachtbronnen.

 

Met de popjes worden de verschillende schema’s van de cliënt in één keer in beeld gezet, samen met de schema’s van diens partner, leidinggevende, collega, broer / zus, kind, etc. Er kan vanuit dit overzicht vervolgens constructief geëxperimenteerd worden met meer adequate omgangsvormen.

Holistische methodieken zoals de schema popjes, maken gebruik van de meest efficiënte middelen uit verschillende methoden om de cliënt maximaal te helpen groeien. Het overwinnen van emotionele pijn is immers niet makkelijk. Voor cliënten die niet goed reageren op klassieke invalshoeken, kan het schema model accuraat zijn. De schema popjes gebaseerd op de theorie van Jeffrey Young, zijn zelfs zeer gunstig gebleken bij chronische psychische aandoeningen. Deze interessante methode integreert gehechtheidstheorie, gestalttherapie, de contextuele theorie van Nagy, bepaalde elementen van de psychoanalyse en cognitieve gedragstherapie.

 

Dr. Young identificeerde drie maladaptieve copingmechanismen:

 

Vermijder
Wanneer je manieren vindt om te ontsnappen aan je schema’s en verantwoordelijkheden, of deze te blokkeren. Ook de workaholic valt hieronder.

 

 

Afstraffer
Elke keer als je tegenslag krijgt, voel je je verdrietig, bang, weerloos, onbekwaam en leeg. Als gevolg daarvan kun je het leven niet goed aan. Je straft jezelf af, ook via derden.

 

 

Rebel
In dit geval heb je de neiging om te reageren met geweld of overcompensatie. Als gevolg daarvan zijn je reacties op dagelijkse problemen extreem.

 

 

Daarnaast zijn er nog het Innerlijke Kind en de Gezonde Volwassene, die in de sessies mee in beeld gezet worden om tot meer aangepaste omgangsvormen te leren komen.

 

 

Iedereen heeft deze vijf schema’s bij zich, en daardoor kan er veel verbeterd worden in de relatie tussen de cliënt en diens omgeving.

Je kan een individuele sessie kiezen om een grondige kijk te krijgen op je eigen schema’s en mogelijke krachtbronnen.

 

Daarnaast kan je deelnemen aan de workshop om zelf met deze methodiek te leren werken. De praktische opbouw van een sessie komt aan bod. Je krijgt ook alle informatie mee over de theoretische achtergrond die daartoe nodig is. Tevens bezorg ik je de noodzakelijke details over hoe je een correcte set schema popjes kan samenstellen en waar je vlot het juiste materiaal kan vinden.

Inschrijven:

 

  • De data zijn geen reeks, je dient de workshop slechts op 1 datum te volgen.
  • Het tarief voor een sessie is € 75, en voor de workshop € 140. Deelname is pas definitief na overschrijving op IBAN: BE65 7340 2314 3296. Daarnaast kan betalen ook in crypto met Bitcoin of Ether.
  • Inbegrepen: opleiding, certificaat
  • Zelf meebrengen: Schrijfgerief, drank.
  • Je kan telefonisch inschrijven op 0496/51.58.11 of onderstaand formulier invullen.
  • Adres: Théophile Donnéstraat 42, 3540 Herk-De-Stad.

 

Annulatie: